keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Hyvää alkanutta vuotta!

Uuden vuoden kunniaksi uutena aluevaltauksena on alkamassa vammaispuolella tapahtuva vapaaehtoistoiminta, jota ei sosiaali- ja terveysvirastolla aikaisemmin ole organisoituneena ollut. vapaaehtoistoiminnan on tarkoitus alkaa kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminnan yksiköissä ympäri Helsinkiä. Järjestämme kurssin tuleville vapaaehtoisille jo helmikuun alussa.
Ajatus toiminnasta on lähtenyt jo muutamia vuosia sitten, mutta toiminnan suunnittelu ja käynnistäminen ja kypsyttely ovat vieneet aikaa. Tarkoituksena on saada käynnistettyä yhdenmukainen vapaaehtoistoiminta virastomme kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminnan yksiköissä.  Toiminnan tavoitteina on olla tasa-arvoista kaikille osallistujille (eli vapaaehtoisille) sekä toiminnan kohteena oleville.

Haluamme tarjota vapaaehtoisille mahdollisuuden toimia kehitysvammaisten henkilöiden kanssa päiväsaikaa eri toimintayksiköissä. Olemme kaavailleet vapaaehtoistehtäviksi erilaisia askareita, mistä yksiköiden asiakkaat hyötyisivät ja missä vapaaehtoiset voisivat olla upeana lisänä toiminnassa. Esimerkiksi vapaaehtoinen voisi lähteä retkille mukanaan työntämään pyörätuolia, tai hän voisi olla ryhmätoiminnoissa apu- tai lisäkäsinä. Erilaisille esiintyjille olisi myös kysyntää, eli jos vapaaehtoinen on kiinnostunut esiintymään (soittaen, laulaen, näytellen tms.) niin yleisöä olisi taatusti tiedossa. Monet yksiköt kaipailevat myös niin sanottua olohuonekaveri, eli seurustelijaa, lehdenlukijaa tai kaveria pelien pelailuun.  Vapaaehtoistehtäviä ei ole vielä mitenkään lukkoon lyötyjä, kun toiminta on vasta alkamassa, eli se muokkautuu myös vapaaehtoisten mukaan ja toimintaa pääsee kehittämään alusta alkaen. Uskon vilpittömästi, että mukaan lähtevät vapaaehtoiset saavat iloa ja hyvää mieltä tullessaan toimintaan mukaan!

Viime syksyn aikana kiersin eri yksiköitä ja pidin infotilaisuuksia vapaaehtoistoiminnasta. Samalla keräsin kokoon yhteyshenkilöitä, jotka muodostavat työntekijäverkoston, joiden kanssa mietimme vammaispuolen vapaaehtoistoimintaan liittyviä asioita. Olen ilokseni huomannut, että yksiköt ovat innoissaan tulevasta toiminnasta, eikä motivoituneita työntekijöitä ollut vaikea saada lähtemään mukaan verkostoon. Otimme syksyllä toisenkin konkreettisen askeleen, kun aloimme suunnitella tulevaa koulutusta.

Koulutus järjestetään Malmin Toimintakeskuksessa 3.2, 5.2, 10.2 ja 12.2 klo 13.00-16.00. Koulutuksen tiimoilta luvassa on neljä iltapäivää täynnä informatiivista ohjelmaa niin vapaaehtoistoiminnasta kuin kehitysvammaisuudestakin. Toivottavasti kurssi täyttyy innokkaista, hyvällä mielellä varustetuista vapaaehtoisista ja tekemisen meiningistä!

Voit ilmoittautua minulle, jos haluat osallistua kurssille: meeri.kuikka@hel.fi tai Meeri Kuikka p. 09 310 58485 

Oikein ihanaa ja lumista vuoden alkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti