torstai 13. helmikuuta 2014

Vapaaehtoistoiminnan vuosi 2013

Hei! 

Tämä vuosi on jo täydessä vauhdissa ja täällä meillä vapaaehtoistyön koordinaattoreiden kotipesässä riittää puuhaa. Kevään koulutukset ovat alkaneet ja yhteistyö monien tahojen kanssa on käynnistyt hiljaisemman vuodenvaihteen jälkeen. Nyt onkin oiva hetki julkaista ensimmäinen blogikirjoitus ja katsahtaa menneeseen vuoteen.

Vuosi 2013 oli pullollaan toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia. Alkuvuosi lähti tyylikkäästi käyntiin, kun vapaaehtoisille järjestettiin kiitokseksi Gaala-juhla kaupungintalolla. Gaala sai jälkikäteen paljon kiitosta ja sitä on myös monissa yhteyksissä muisteltu lämminhenkisenä ja hyvänä tapana kiittää vapaaehtoisia heidän arvokkaasta työstään. Syksyllä vapaaehtoisia eri puolelta kaupunkia kokoontui yhteen Kampin palvelukeskukseen Syyskauden avajaisiin. Avajaisissa esiintynyt improvisaatioteatteri Häpeämättömät sai aikaan jatkuvia naurunpyrskähdyksiä tilaisuuteen saapuneissa noin 200 vapaaehtoisessa. 

Vapaaehtoisten gaala

Myöhemmin syksyllä oli vuorossa vapaaehtoistoiminnan vuotuinen seminaari, jonka teemaksi tänä vuonna valikoitui ”Osallistumista ja osallisuutta”. Seminaarin keskeisin tavoite oli tarkastella vapaaehtoistoimintaa linkkinä osallisuuden vahvistamiseen. Lisäksi sosiaali- ja terveysvirasto oli edustettuina vapaaehtoistoiminnan vuotuisilla Menu-messuilla, jotka pidettiin ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa. 

Joulunalusaikaan vapaaehtoisia muistettiin omissa toimintayksiköissä esimerkiksi yhteisten jouluglögien merkeissä. Kiireistään huolimatta myös Joulupukki pääsi paikalle kiittämään vapaaehtoisia! 
Syyskauden avajaisten mainos

Erilaisten tapahtumien lisäksi vuosi 2013 oli täynnä vapaaehtoistoiminnan koulutuksia ja infotilaisuuksia. Nämä koulutustilaisuudet jakautuivat sekä keväälle että syksylle. Merkittävimpiä koulutuksia olivat kulttuurikaveritoiminnan kaksi koulutusta, saattaja- ja kaveritoiminnan koulutus, liikunta- ja ulkoilukaveritoiminnan koulutus sekä vertaisryhmäohjaajakurssi. Tarjosimme pitkin vuotta myös erilaisia vapaaehtoisten lisäkoulutuksia yhteistyössä työväenopiston kanssa. 

Menneen vuoden yksi kohokodista oli uuden vapaaehtoistoiminnan muodon aloittaminen. Sosiaali- ja terveysvirasto sekä kulttuurikeskus käynnistivät yhdessä kulttuurikaveritoiminnan, joka herätti alusta alkaen runsaasti mielenkiintoa niin vapaaehtoisissa, mediassa kuin eri kulttuuriorganisaatioissakin. 

Kulttuurikavereita etsimässä!

Toisena keskeisenä kehittämiskohteena aloitimme vapaaehtoistyön hallinta- ja resursointityökalun suunnittelemisen yhteistyössä ForumViriumin ja HelsinkiMission kanssa. Kansankielellä ilmaistuna kyseessä on ohjelma, joka mahdollistaa kaikkien vapaaehtoisten rekisteröitymisen samaan tietokantaan sekä tehokkaamman vapaaehtoisten ohjaamisen erilaisten sovellusten avulla. Kyse on vapaaehtoistoiminnan ohjaamisen ja koordinoinnin tulevaisuuden työkalusta! 

Uuden organisaation myötä ajankohtaiseksi muodostui sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminnan ilmeen uudistaminen. Käytännössä tämä tarkoitti uuden vapaaehtoistoiminnan esitteen ja koko vapaaehtoistoiminnan ilmeen yhtenäistämisen aloittamista. Lisäksi kaksi Metropolian sosionomiopiskelijaa, Nadja Makkonen ja Maija Möttönen, suunnittelivat meille vapaaehtoistoiminnan yleisoppaan opinnäytetyönään. ”Vapaaehtoisen opas” on tätä kirjoitettaessa viimeistä silausta vaille valmis ja lähtee pian vapaaehtoisille jakoon. 

Meidän messupöytä!
Lisäksi toimimme pitkin vuotta osana erilaisia verkostoja ja työryhmiä. Näiden verkostojen kautta jaamme ja vastaanotamme valtavan määrän tietoa ja asiantuntemusta sekä viemme yhteisiä asioita eteenpäin. Yksi verkostotyön kohokohdista oli vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden syysseminaari Turussa. Seminaarin aikana pääsimme kuulemaan ja tutustumaan muiden hyviin käytäntöihin ja vinkkeihin vapaaehtoistoimintaan liittyen. 

Aiomme keskittyä tänä vuonna erityisesti viestinnän kehittämiseen. Saimme monia asioita alulle jo viime vuoden puolella, kuten vapaaehtoistoiminnan Facebook-sivut ja nyt tämän blogin. Näiden ja muiden tuttujen kanavien avulla tarkoituksemme on jatkossa parantaa ja monipuolistaa viestintäämme. 

Tässä oli hyvin tiiviisti kiteytettynä se, mitä kaikkea viime vuonna puuhastelimme. Jatkossa jaamme tässä blogissa ajankohtaisia kuulumisia, tietoa vapaaehtoistyöstä ja sen mahdollisuuksista yleensä, vapaaehtoisten omia tarinoita sekä kutsumme ajoittain vierailevia kirjoittajia.

Mukavaa viikonloppua ja terveisiä vapaaehtoistyön maailmasta! 

Vesa ja Miia, vapaaehtoistyön koordinaattorit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti