perjantai 31. heinäkuuta 2015

Vertaisohjaajana ryhmässä

”Vertaistuki oli suunnattoman suuressa roolissa. En ymmärtänyt mitä tarkoitti ”vertainen”, ennen kuin kohtasin ihmisen, joka ymmärsi minua jo puolesta sanasta. Uskon vertaistuen voimaan. Muutoksen kynnyksellä olemme kaikki toisillemme vertaisia, oli tilanteemme mikä tahansa. Samoja teemoja ja tunteita käydään kuitenkin läpi.”

Näin kirjoittaa Melina Iso-Aho, sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoinen ja vertaisohjaaja. Lue alta tarkemmin Melinasta ja syksyllä alkavasta vertaisryhmästä.

Hei Melina, esittelisitkö itsesi?

Olen Melina Iso-Aho, sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoinen ja syksyllä 2015 valmistuva sosionomi-opiskelija. Ohjaan syksyllä alkavaa Oman Elämän Arkkitehti – ryhmää vertaisena.

Mikä tämä Oman elämän arkkitehti – ryhmä oikein on?

Oman Elämän Arkkitehti-ryhmä on vertaisryhmä ihmisille, jotka haluavat suunnata elämäänsä uuteen suuntaan. Ryhmäläiset voivat olla erilaisista syistä jonkinlaisessa elämän risteyskohdassa, josta pääsee vain muutoksen avulla eteenpäin. ”Oman Elämän Arkkitehti” ilmaisu kuvaa ihmistä, joka suunnittelee elämänsä perustuksista lähtien aina pieniin ”sisustuksellisiin” nyansseihin asti, kuten arkkitehti yksilöllistä työtä suunnitellessaan.

Ryhmässä suunnitellaan toiminta jokaisen osallistujan nykytilanteen kartoituksen pohjalta ja rakennetaan reittiä askel kerrallaan toivotunlaiseen suuntaan. Käsiteltävät teemat mukailevat oman kodin rakennetta, huone tai osa-alue kerrallaan.


Kenelle ryhmä on suunnattu?

Ryhmään osallistuminen ei välttämättä edellytä suurempaa syytä. Toisinaan arjen tohinassa on hyvä (ja nautinnollista!) pysähtyä hetkeksi oman itsensä äärelle, oli elämäntilanne mikä tahansa. Toisinaan voi taas käydä, että ihminen löytää itsensä muutosten kourista itsestä johtumattomista syistä. Tämänkaltainen tilanne voisi olla esimerkiksi pitkäaikaissairaus tai tapaturma, mikä voi vaatia ihmistä muuttamaan elämäänsä radikaalisti.

Rakennustyö aloitetaan siltä pohjalta millä nyt seisotaan, niillä voimavaroilla, jotka ihmisellä juuri nyt on käytössään. Vertaistuki siinä kohdassa voi olla hyvinkin merkityksellinen ja toivoa antava. Tämänkaltaisessa tilanteessa ryhmä voi antaa kannustusta ja tukea uuden tilanteen kanssa elämiseen.

"Pähkinäksi puristettuna voisi sanoa, että 
Oman Elämän Arkkitehti-ryhmässä pureudutaan 
elämän ja olemisen ydinkysymyksiin. 
Ryhmästä saa mukaansa konkreettisia harjoitteita, 
joita voi soveltaa omassa arjessaan ja kotonaan. 
Tehtävien ja harjoitteiden avulla omaa kotiaan 
voi muokata enemmän itsensä näköiseksi 
ja tehdä sitä kautta aitoa itseä näkyvämmäksi 
fyysiselläkin tasolla."


Mikä sinun roolisi vertaisohjaajana on ryhmässä?

Tekniseltä puolelta vastaan ryhmän sisällön ja toteutuksen suunnittelusta sekä kokonaisuuden hahmottamisesta. Valmistan materiaalit ja valmistelen ryhmätilan. Ryhmässä roolini liikkuu jossain kuuntelijan, havaitsijan ja ohjaajan rajapinnassa.

Ohjaan ryhmää, jotta rakenne säilyy eikä osallistujien tarvitse kantaa sisällön tuottamisesta vastuuta. Toisaalta olen havainnoitsija, joka kuuntelee osallistujia ja pyrkii löytämään yksittäisten osallistujien voimavaroja ja luovuutta.

Vertaisohjaajana opin itsekin jatkuvasti ja sen puolesta olen ohjaajan lisäksi oppilaan roolissa. Jokainen ihminen on oman tilanteensa asiantuntija ja omassa roolissani pyrin mahdollistamaan sen, että jokainen pääsee jakamaan omaa viisauttaan koko ryhmän kesken.

Miksi lähdit mukaan ohjaajaksi tähän ryhmään?

Kiinnostuin välittömästi kuullessani tilaisuudesta suunnitella ryhmätoimintaa terveyskeskuksen asiakkaille. Tämä tarkoitti, että ryhmään osallistuja saattoi olla kuka tahansa minkälaisesta elämätilanteesta hyvänsä. 

Minua kiinnostaa aito vuorovaikutus, mikä syntyy ihmisten välille silloin kun jaetaan itselle merkityksellisiä asioita vapaaehtoisesti. On pakko myöntää, että jo tulevan ammattinikin puolesta olen kiinnostunut näkemään minkälaisia tarpeita terveyskeskuksen asiakkailla voisi olla ja voisiko Oman Elämän Arkkitehti-ryhmä tuoda tarpeisiin keinoja? Olen pohtinut jo pitempään mitä omannäköinen elämä kunkin ihmisen kohdalla voisi olla ja miten toinen ihminen voisi olla tukena tuon oman tien löytämisessä.

Tulevaa ammattiani painavampi syy oli kuitenkin henkilökohtainen kokemukseni, minkä vuoksi olenkin vertaisohjaaja sanan todellisessa merkityksessä. Olen itse käynyt läpi tilanteen jossa elämä sellaisena kuin se aiemmin on ollut ei ole ollut yhtäkkiä mahdollinen ja on tuntunut kuin pohja olisi tippunut kaikelta. Tilanteeni vaati niin fyysistä kuin psyykkistäkin kuntoutusta sekä lopulta ammatinvaihtoa. Kuten aiemmin mainitsin, jokaisen olevan oman tilanteensa asiantuntija, myös minä onnistuin ammentamaan omista uumenistani uusia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka auttoivat minua rakentamaan uutta elämääni vankemmalta ja aidommalta pohjalta.

Vaikka vastaukset löytyivätkin omasta sisimmästäni, en löytänyt niitä yksin. Vertaistuki oli suunnattoman suuressa roolissa. En ymmärtänyt mitä tarkoitti ”vertainen”, ennen kuin kohtasin ihmisen, joka ymmärsi minua jo puolesta sanasta. Uskon vertaistuen voimaan ja muutoksen kynnyksellä olemme kaikki toisillemme vertaisia, oli tilanteemme mikä tahansa. Samoja teemoja ja tunteita käydään kuitenkin läpi.



Omalla kohdallani ryhmän ohjaamiseen vapaaehtoisena ajaa halu antaa takaisin jotain hyvää kiitoksena siitä kaikesta tuesta, jota itse on saanut. Vapaaehtoisena ryhmänohjaajana on kuitenkin pidettävä huolta myös omista rajoista ja muistaa pyytää itse tukea tilanteen tullen. Toimiessani vapaaehtoisena sosiaali- ja terveysviraston kautta, on minulla erinomainen tuki vapaaehtoistoiminnan puolelta.  

Oletko aiemmin toiminut vapaaehtoistehtävissä?

Tutustuin vapaaehtoistoimintaan järjestötyön puolelta n. kahdeksan vuotta sitten. Varsinainen vapaaehtoistoimijuuteni alkoi pari vuotta myöhemmin Kaakkois-Suomen lihastautiyhdistyksen hallituksen sihteerinä, nuorisovastaavana ja MG-yhteyshenkilönä.

Olen toiminut myös MG-yhdistyksen hallituksessa ennen opintojeni alkua. Aiempi kokemukseni on liittynyt enemmän hallinnollisiin asioihin, kunnes sosiaalialan opintojeni myötä osasin etsiä muitakin mahdollisuuksia.  Ensimmäinen kokemukseni oli olla soittokaverina Helsinki Mission Resonaari-musiikkikoulussa. Soittokaverin tarkoitus on tukea Resonaari-musiikkikoulun oppilasta soittoharjoitusten kertaamisessa kotona.

Sosiaali-ja terveysviraston kautta olen päässyt mukaan aloittamaan vapaaehtoistoimintaa Auroran päiväsairaalassa, jossa olen kevään 2015 aikana ohjannut vihkonsidonnan ja kirjansidonnan kurssia kerran viikossa. Nyt odotan jännityksellä uutta haastetta Oman Elämän Arkkitehtiryhmän kanssa.

Kiitos Melina tästä haastattelusta ja antoisia hetkiä yhdessä tulevien ryhmäläisten kanssa!


Kiinnostuitko ryhmästä?
Kaikille terveysaseman asiakkaille avoin Oman Elämän Arkkitehti – vertaisryhmä kokoontuu joka keskiviikko 19.8.2015–16.12.2015 klo 14.15–15.45 Kallion virastotalossa, Toinen linja 4 A 00530 Helsinki. Lisätietoa ryhmästä vapaaehtoistoiminta@hel.fi tai puh. (09) 310 64884.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti