keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Evan vapaaehtoistyössä kulttuurit kohtaavat sykähdyttävällä tavalla

Eva on toiminut neljä vuotta vapaaehtoisena persiankielisten naisten ryhmässä. Afganistanista, Iranista ja Kosovosta kotoisin olevat naiset kokoontuvat kerran viikossa Kontulan monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Eva on heidän kanssaan noin joka kolmas viikko. Päävastuu ryhmän ohjaamisesta on palvelukeskuksen sosiaaliohjaajalla, jonka avustajana vapaaehtoinen toimii. Eva löysi tiensä ryhmään seurakunnasta saamansa tiedon avulla. Ensi kerran tutustumiskäynti tempaisi hänet mukaansa ja sillä tiellä Eva edelleen on. Evan tavoitteena on opettaa farsia ja dariaa äidinkielenään puhuville naisille suomalaisia sanoja, joita he voivat käyttää arjessaan. Hän kannustaa ryhmäläisiä puhumaan suomea, jotta kotiutuminen olisi helpompaa. Eva itse ei osaa ryhmän naisten äidinkieliä.

28.4.2014 tutustuttiin suomalaiseen vappuperinteeseen

Evan tärkein motiivi maahanmuuttajien kanssa tehtävälle vapaaehtoistyölle on halu auttaa Suomeen muuttaneita ihmisiä sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Eva kuitenkin toteaa samaan hengenvetoon, että vapaaehtoistyö ryhmässä on valtavan rikastuttavaa ja antoisaa. Yhteisistä hetkistä saa paljon enemmän itselleen kuin mitä kokee antavansa. Ryhmäläiset ovat kokeneet paljon yhdessä. He ovat opiskelleet suomalaisia tapoja ja perinteitä, tehneet retkiä puutarhoihin, kirjastoon, Mustasaareen, juhlineet joulua ja pääsiäistä yhdessä sekä muun muassa tutustuneet Kansallismuseossa suomalaiseen sota-aikaan. Ryhmän naisista on tullut Evalle ”syötävän rakkaita” ystäviä.
Sima oli monelle naiselle uusi tuttavuus

Eva kehuu Kontulan monipuolisen palvelukeskuksen henkilökunnan myönteistä suhtautumista vapaaehtoisiin. Heidät otetaan kiitollisina vastaan ja työpanosta arvostetaan. Helsingin kaupungin vapaaehtoisten koulutuksista Evalle on tärkeimpänä oppina jäänyt mieleen vaitiolovelvollisuuden korostaminen. Vapaaehtoisena toimiva henkilö ystävystyy väkisinkin asiakkaiden kanssa ja saa tapaamisissa paljon tietoa ihmisten henkilökohtaisista asioista. Silti on muistettava joka hetki, että vaikka sydämessä asiakkaat tuntuvat ystäviltä, heidän asioistaan ei saa puhua koskaan ulkopuolisille.
Ryhmätila koristeltiin vapputunnelmiin ilmapallojen ja serpentiinien avulla

Eva puhuu ryhmästään joukkona ystäviä, joiden elämään hän on päässyt tutustumaan ainutlaatuisella tavalla. Hän on ollut mukana asiakkaiden elämässä auttaen heitä ja toisaalta oppien heiltä muun muassa heidän kulttuuriinsa ja tapoihinsa kuuluvia asioita. Eva on oppinut tekemään afganistanilaista ruokaa, kuten mantua ja bulanipiirakkaa. Yhdessä tehdessä ruokakin on enemmän kuin ruokaa. Se tuo mukanaan perinteitä ja kansankulttuuria. Eva sanookin, että ryhmäläisten kautta Afganistan on muuttunut vieraasta, kaukaisesta, sotivasta maasta rakkaaksi ja läheiseksi paikaksi. ”Afganistan tulee kokemusten ja ruoan kautta iholle”, kuvailee Eva.
Hauskaa vappua!

Teksti ja kuvat: Laura Pulkkinen, geronomiopiskelija, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti