perjantai 13. kesäkuuta 2014

Lastensuojelun tukihenkilön kokemuksia


Milla (vas.) ja Cia etsivät toukokuussa mekkoa koulun päättäjäisiin.


Tukihenkilö antaa aikaa ja ohjaa oikealle tielleMilla Honkanen, 27, on toiminut lastensuojelun tukihenkilönä jo vuodesta 2006. Halu lähteä mukaan vapaaehtoistyöhön ei syntynyt hetkessä.
– Lapsena kaverin pikkusiskolla oli tukihenkilö, ja itsekin olisin halunnut sellaisen. Siitä syntyi halu lähteä itse mukaan tukihenkilötoimintaan, Milla kertoo.

Lähihoitajana työskentelevä Milla oli opintojensa aikana harjoittelussa lapsiperheiden kotipalvelussa. Siellä työskentelevä sosiaalityöntekijä pyysi Millan mukaan tukihenkilötoimintaan – vuonna 2006 ei vielä järjestetty virallisia koulutuksia kuten nykyisin.

Pian 17 vuotta täyttävä Cia on Millan toinen tukilapsi. Yhteistä taivalta Cia ja Milla ovat kulkeneet jo viisi vuotta. Niihin on mahtunut paljon.
– Olemme tehneet vaikka mitä! Käyneet kävelyllä, kirjastossa, leffassa, syömässä, musiikkitapahtumissa, shoppailemassa, kahvilassa, Cia on ollut luonani yökylässä. Perusjuttuja, mitä nyt nuoren kanssa voi tehdä, Milla kertoo.

Perusjutut ovat olleet myös Cian mielestä tärkeitä.
– Kivointa on ollut kun ollaan oltu Millan kotona, Cia sanoo.
– Silloin yhdessäolo on aika tiivistä. Käymme yhdessä ruokakaupassa ja teemme ruokaa, katsomme leffaa, Milla selittää.Tukihenkilön on Cian ja Millan mukaan oltava mukava, valmis
antamaan aikaansa ja oltava aidosti kiinnostunut tuettavasta lapsesta tai nuoresta.


Millan mukaan vapaaehtoistoiminta antaa hänelle itselleen paljon.
– Saan olla mukana nuoren ihmisen elämässä, hänen rinnallaan, ohjata oikeaan suuntaan. Kun saa kulkea nuoren matkassa, ei pääse vanhenemaan, vaikka en nyt vanha vielä olekaan. Ja tiedän että olen jollekin tärkeä. Riittää, että on oma itsensä. Ja onhan se hienoa kuulla kun Cia sanoo, että kotonani oleminen on ollut parasta, vaikka ollaan oltu Linnanmäellä ja vaikka missä.

Milla suosittelee tukihenkilötoimintaa sellaisille ihmisille, joiden oma elämä on järjestyksessä ja joilla on antaa omaa aikaa vieraalle ihmiselle.

– Tämä ei sovi sellaisille, jotka etsivät vain itselleen leffaseuraa. Toiminta lähtee aina lapsen tai nuoren toiveista.
– Hyvä tukihenkilö on mukava ja jaksaa olla seurana, Cia lisää.
– Sellainen, joka antaa aikaa, jaksaa kuunnella ja on kiinnostunut tukilapsestaan, Milla kiteyttää.
Mukaan tukihenkilötoimintaan:


Tai ota yhteyttä lastensuojelun tukihenkilötoiminnan koordinaattoriin Piia Vanhataloon
p. 09 310 43794 tai sähköpostitse piia.vanhatalo(at)hel.fiTeksti ja kuvat: Eeva-Liisa Kiviniemi, geronomiopiskelija/Metropolia Ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti