maanantai 2. kesäkuuta 2014

Mollamaijat munkkikahvilla

Syystien monipuolisessa palvelukeskuksessa Malmilla surisevat ompelukoneet joka keskiviikko jo yhdeksältä aamulla.  Toisen kerroksen valoisiin ompelutiloihin on kokoontunut viisi aamuvirkkua vapaaehtoista ompelemaan mollamaijoja. Tänään on tärkeä päivä, sillä kaikki 14 kevään aikana valmistunutta mollamaijaa viimeistellään, puetaan ja viedään palvelukeskuksen ruokasaliin munkkikahville. Sen jälkeen ne lahjoitetaan Syystien ryhmäkoteihin ilahduttamaan asukkaita. Ompeluryhmä tekee toiveiden mukaan tarvikkeita talon asukkaille. Tähän mennessä on valmistunut muun muassa tyynyliinoja ja kangaskasseja. Kaikki tarvittava materiaali sekä yksi ompelukone on saatu lahjoituksina. Ryhmä aloitti toimintansa uuden palvelukeskuksen valmistuttua vuonna 2012 ja on toiminut aktiivisesti siitä lähtien. Mollamaijoilla on omat persoonalliset kasvonpiirteensä ja kullekin ommellaan tai kudotaan omat vaatteet. Ne ovat kuin pieniä taideteoksia runsaine yksityiskohtineen, lahkeissa on pitsiä ja kauluksissa kultanauhaa. Marja-Leena kertoo, että jokainen saa tehdä sitä mistä eniten pitää. Yksi ompelee vaatteita, toinen täyttää mollamaijoja ja kolmas kutoo nuttuja. Marja-Leenalle vapaaehtoistyö antaa mahdollisuuden tavata mukavia ihmisiä. Samalla saa itselleen hyvää mieltä, kun voi olla avuksi. Ompelu ei ole suinkaan Marja-Leenan ainoa harrastus, hän toimii myös atk-tutorina sekä auttaa omaishoitajien ryhmää kahvinkeitossa.


Rauha viimeistelee mollamaijan hiuksia: se saa letteihinsä pienet rusetit.  Rauha kertoo, että vapaaehtoistyö tuo hyvää mieltä ja vaihtelua arkeen.  Kesällä ompeluun tulee tauko, kun lenkkeily, viljelypalsta ja mökkipuuhat täyttävät päivät.
Annikki ompelee kaunista pientä mekkoa. ”Harrastusta pitää olla, silloin ei jää sisälle yksin”, hän sanoo nauraen. Annikki pitää vapaaehtoistyön hyvänä puolena myös sitä, että itsekin oppii kaikenlaista uutta samalla
Ompelukoneiden surinan ohella pöydän ympärillä käy vilkas keskustelu. Vaatteiden teko on ollut kaikille tuttua puuhaa jo lapsuudesta asti. Moni kertoo, että kotona ommeltiin kaikki vaatteet itse ja sama tapa jatkui myös omassa perheessä.  Sirkka tuli ompeluryhmään ystävänsä innostamana. Hän viihtyy hyvin, koska kokee, että siellä jokainen voi olla oma itsensä. Ommellessa voi tehdä sitä, mitä osaa ja mistä pitää. “Ryhmä on myös hyvä syy lähteä kotoa vähän tuulettumaan”, hän sanoo silmää iskien.
Tänään on vapaaehtoisten ja valmiiden mollamaijojen yhteinen kahvihetki. Mollamaijat kerätään koriin ja viedään alakertaan kaikkien ihailtaviksi. Moni ohikulkija pysähtyykin katsomaan ja ihmettelemään iloisen väristä seuruetta. Tämän jälkeen mollamaijat saavat uudet kodit ryhmäkodeista, joissa niitä on jo odotettukin.
Ahkerien vapaaehtoisten ompeluryhmä on kullan kallis apu ja ilo niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin.
 

Ompeluryhmä vapaaehtoisille kokoontuu joka keskiviikko klo 9.00–11.30 Syystien monipuolisen palvelukeskuksen 2. kerroksessa työpajalla ja ryhmätila Floorassa. Tule mukaan toimintaan, jos pidät ompelusta ja hyvästä seurasta!
Ompeluryhmä ottaa myös lahjoituksia vastaan. Jos sinulla on esimerkiksi käyttämättä jääneitä kankaita, nappeja tai lankoja, ota yhteyttä.

Ohjaajana toimii Päivä Hanska
Syystien palvelukeskus
Takaniitynkuja 3
puh. 09 310 58076

Vapaaehtoistoiminnasta myös Facebookissa ja InstagramissaEi kommentteja:

Lähetä kommentti