tiistai 3. maaliskuuta 2015

Vapaaehtoistyö – voileipä salaatilla

Miten salaatinlehti leivänpäällä, punk-yhtye, kuvakommunikaatio ja kiisselillä maalaaminen liittyvät toisiinsa? Se selviää, jos maltat hetkeksiä pysähtyä lukemaan.


Empaattinen ja iloinen joukko ihmisiä kokoontui neljänä iltapäivänä tutustumaan ja oppimaan vapaaehtoistoimintaan kehitysvammaisten henkilöiden parissa päivätoimintakeskuksissa. Joukossa on eläkeläisiä, sosiaalialan opiskelijoita, ammatinvaihtajia ja muita, jotka ovat tottuneet ja kiinnostuneet auttamaan. Hyvin tyypillinen ryhmä, kuten vapaaehtoistyön koordinaattori ja yksi kouluttajista, Meeri Kuikka, totesi koulutuksen aikana.

Nämä ihmiset tulevat olemaan ensimmäisiä vapaaehtoisia Helsingin kaupungin koordinoimina kehitysvammaisten päiväkeskuksissa, joka tuli aika monelle koulutettavalle yllätyksenä. Tähän saakka Helsingin kaupunki on koordinoinut lasten- ja nuorten, vanhusten sekä päihde – ja mielenterveyskuntoutujien parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa.

Koulutuksen aikana saimme asiantuntevan ja ainakin itseni kohdalla, kovasti yleissivistävän paketin kehitysvammaisuudesta erityispiirteineen, vuorovaikutuksesta ja kommunikaatiota tukevista työkaluista vapaaehtoistoiminnassa. Jos sanat loppuvat kesken puolin tai toisin, voi ottaa käyttöön kuvakommunikaation. Kuvakommunikaatio voi olla monelle tuttu luonnostaan ulkomailla matkustaessa, jos muuta yhteistä kieltä ei ole löytynyt. Ydinajatus, joka seurasi koko koulutuksen ajan oli: kohtaa kehitysvammainen ihminen, kuten kuka tahansa muu ihminen. Olipa hän euroviisuehdokas tai naapurin rouva. Kuuntele toista ihmistä, anna tilaa, älä luule tietäväsi toisen puolesta ja ole läsnä. Eikös tämän pitäisi päteä kaikkien aikuisten ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Kurssin yhteinen "meitsie"

Kehitysvammaisten päivätoiminta järjestää asiakkailleen kodin ulkopuolista toimintaa useassa toimipisteessä Helsingin kaupungin alueella. Näissä toimintakeskuksissa asiakkaat pääsevät sosiaalisessa kanssakäymisessä toteuttamaan itseään erilaisissa harrasteissa. Lisäksi erilaiset harjoitteet, kuten aistiharjoitteet, ovat tärkeitä monille asiakkaille. Minäkin aktiivisena maalausharrastajana opin, että marjakiisselilläkin voi maalata.

Kysymyksiä ja omia kokemuksia löytyi monelta kouluteltavalta niin paljon, että kouluttajien ei tarvinnut erikseen koettaa herätellä ja pitää kiinnostusta yllä tälle koulutettavien joukolle. Iso kiitos kaikille kouluttajille, jotka valaisivat meitä koulutettavia kehitysvammaisuudesta ja toimimisesta päiväkeskuksissa.

Meeri kuvasi, että vapaaehtoistyö kaupungilla on kuin salaatinlehti tai kinkku voileivällä. Voileipä on kaupungin lakisääteisesti tarjoamat palvelut. Salaatinlehdellä tai kinkulla höystettynä voileipä on kyllä nautittavampaa ja monipuolisempaa syötävää. Vapaaehtoistyöntekijät voivat siis tuoda toimintakeskusten asiakkaille hieman sitä ekstraa ja sosiaalisia kontakteja uusiin ja erilaisiin ihmisiin. Vastavuoroisuutta unohtamatta; vapaaehtoistoiminnan kautta kuntalaiset saavat kohdata monipuolisesti muita kuntalaisia, oppivat toimimaan erilaisten ihmisten kanssa ja voivat kokea olevansa avuksi. Myös vapaaehtoistoimijalle vapaaehtoistyö on se salaatinlehti voileivällä.

Terhi Eskelinen
Kirjoittaja on koulutukseen osallistunut vapaaehtoinen

1 kommentti:

  1. Ihanasti kirjoitit Terhi. Mulle sattui just tälle päivälle mun ensimmäinen "työkeikka" ja mielessäin ajattelin kurssia, vetäjiä ja osallistujia. Kivaa oli. Innolla odotan uusia postauksia :)

    VastaaPoista