torstai 26. maaliskuuta 2015

Vapaaehtoisvälitys

Malmilla sijaitsevan asukastalo Malmin Toimintakeskuksen pohjakerroksesta löytyy ovi, jossa lukee vapaaehtoisvälitys. Kun oven avaa ja astuu sisään, huoma tulleensa pieneen huoneeseen. Tilasta löytyy kirjoituspöytä, kahden istuttava sohva sekä lukittava korkea kaappi. Pöydällä on tietokone, puhelin sekä muistiinpanovälineitä. Mitä täällä oikein tapahtuu?

Olet saapunut Helsingin sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminnan välitykseen. Tässä huoneessa vapaaehtoiset välittäjät vastaavat puhelimeen. Soittaja voi pyytää vapaaehtoista saattajaksi esimerkiksi lääkärikäynnille tai kaveriksi kulttuuritapahtumaan.

Vapaaehtoiset välittäjät kirjaavat tarkat tiedot ylös: kuka soittaa, minne ja milloin halutaan lähteä, miten liikutaan, missä soittaja asuu, onko talossa ovikoodia ja niin edelleen. Tämän jälkeen välittäjä etsii ”keikalle” sopivan vapaaehtoisen ja yhdistää näin avun tarvitsijan ja vapaaehtoisen. Välittäjät ovat siis tärkeä osa saattaja- ja kulttuurikaveritoimintaa, sillä he toimivat asiakkaiden ja vapaaehtoisten välisenä linkkinä.

Vapaaehtoinen välittäjä Irmeli

On torstaipäivä ja välityshuoneessa päivystää Irmeli. Ensimmäisen tunnin puhelin soi ja uusille keikkapyynnöille etsitään vapaaehtoista. Tämän jälkeen tulee rauhallisempi hetki, jonka aikana jututan Irmeliä.

Milloin olet lähtenyt mukaan vapaaehtoiseksi välittäjäksi ja miksi?

-     Eräs tuttava houkutteli minut mukaan tähän vapaaehtoistyöhön kolmisen vuotta sitten. Olin juuri jäänyt eläkkeelle, joten minulla oli hyvin aikaa. Päivystän välityksessä n. 2-4 kertaa kuussa, hieman omista menoista riippuen. Se on sopiva määrä, ettei ala ahdistaa liialliset sitoumukset.

Irmeli työn touhussa

Mikä sitten on kannustanut toimimaan vapaaehtoisena nämä vuodet?
- Tämä meidän muutaman hengen välittäjien porukka on tiivis ja olemme tutustuneet hyvin toisiimme. Samalla myös keikkaa tekevät vapaaehtoiset ovat tulleet tutuiksi, kun olen heille useamman vuoden ajan soitellut. Tietenkin on tärkeää, että tällä tavalla saan omalta osaltani auttaa muita ihmisiä.
- Vapaaehtoisten yhteiset tapaamiset ja virkistykset ovat myös tärkeitä näin eläkeläiselle. Olemme käyneet yhdessä mm. oopperassa, leffassa, Talvipuutarhassa ja syömässä, Irmeli toteaa hymyillen.
Entä millainen on tyypillinen asiakas tai keikkapyyntö?
- Saattajavälitykseen soittavat useimmiten kotona asuvat vanhukset, joilla on käytössään jokin apuväline. He kaipaavat saattajaa tyypillisimmin lääkärikäynnille. Lisäksi pyyntöjä tulee jonkin verran mielenterveyskuntoutujilta, jotka kaipaavat rohkaisua kodin ulkopuolella liikkumiseen.

Kello lähenee kahtatoista ja välitysvuoro loppuaan. Irmeli sulkee tietokoneen, siirtää tarvittavat paperit kappiin ja siistii vielä pöydän. 
- Yksi keikka jäi avoimeksi, kun en löytänyt sopivaa vapaaehtoista. Jätin siitä viestin päiväkirjaan, jotta maanantaina vuoroon tuleva välittäjä osaa jatkaa etsimistä. Mutta nyt menen ylös syömään lounasta, Irmeli vielä huikkaa ja painaa oven kiinni perässään.


Mikä saattajatoiminta?

Vapaaehtoinen saattaja voi lähteä avuksi ja seuraksi kertaluontoisille asiointikäynneille, kuten lääkäriin tai kampaajalle. 

Vapaaehtoisen seura on ilmaista, mutta asiakas huolehtii yhteisistä matkakustannuksista esimerkiksi kotoa lääkäriin ja takaisin.

Saattajatoiminnan välitys päivystää ma, ke ja to klo 10–12 numerosta 09 310 58237. Soitathan ainakin viikkoa ennen keikan päivämäärää, jotta välityksessä on aikaa etsiä sopiva vapaaehtoinen.

Mikä kulttuurikaveritoiminta?

Vapaaehtoinen kulttuurikaveri voi lähteä seuraksi ja avuksi kulttuuritapahtumaan, jos yksin lähteminen tuntuu vaikealta tai vieraalta. Tapaaminen voidaan sopia kotiin ja taittaa matka yhdessä tai tavata vasta kulttuurikohteessa, asiakkaan toiveiden mukaan.

Vapaaehtoisen seura on ilmaista, mutta asiakas huolehtii yhteisistä matkakustannuksista esimerkiksi kotoa kulttuuritapahtumaan ja takaisin. Asiakkaan lippu kulttuuritapahtumaan maksaa korkeintaan 5 euroa ja vapaaehtoinen pääsee ilmaiseksi sisään.

Katso tarkemmat tiedot: www.kulttuurikaveri.fi

Kulttuurikaveritoiminnan välitys päivystää ma, ja to klo 12–14 sekä ti klo 10-14 numerosta 09 310 58237. Soitathan ainakin viikkoa ennen keikan päivämäärää, jotta välityksessä on aikaa etsiä sopiva vapaaehtoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti