maanantai 14. maaliskuuta 2016

Syystien palvelukeskuksen ja VERTSI-projektin yhteiset Naistenpäivä juhlat SyystielläOlimme Kalliolan setlementin VERTSI – projektissa   (Malmin Novan kauppakeskuksessa, 4krs.) miettineet, että miten voisimme tehdä enemmän yhteistyötä Malmin alueen muiden toimijoiden kanssa. Toiminnassamme on mukana jo pitkään Suomessa asuneita maahanmuuttajataustaisia kuin vasta Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita. Molemmat opiskelevat suomea ja ovat halukkaita tutustumaan suomalaisiin ja tekemään vapaaehtoistyötä, jos siihen vain järjestetään mahdollisuus.

 Tavattuamme Syystien monipuolisen palvelukeskuksen vapaaehtoistoiminnan ohjaajaa Marjut Pitkärantaa päädyimme kokeilemaan yhteisen juhlan järjestämistä Palvelukeskuksen tiloissa. Kansainvälinen Naisten päivä 8.3.2016 oli oikein hyvä syy juhlia. 

Tilaisuuden aloitti syyrialais-irakilainen runoilija Samara Alkafagi, joka lausui kirjoittamiaan runoja arabiaksi. Arabiankieliset runot on kääntäjä Sari Kuustola taidokkaasti kääntänyt suomenkielelle.  Runot kertoivat rakkaudesta omaan entiseen kotikaupunkiin Damaskokseen, naisen elämästä sekä uudesta kotikaupungista Helsingistä. Syystien palvelukeskuksen työntekijät ja vapaaehtoiset esittivät myös yhdessä Paula Koivuniemen Aikuinen Nainen-kappaleen hyvin vauhdikkaasti. 


  Jukka-Pekka laulatti ja johdatti kaikki juhlan vieraat yhteislauluihin. Hieman Suhmuran Santran sanoja oli vaikea taivuttaa arabiankielisten suuhun, mutta rytmi tarttui ja maahanmuuttajataustaiset  taputtivat innokkaasti mukana.  Turvapaikanhakijana puoli vuotta sitten  Suomen tullut Hussein Bagdadista soitti klarinetilla perinteisiä irakilaisia kansansävelmiä ja ystävät lauloivat mukana. Lopuksi Hussein soitti yhden suomalaisen kappaleen ja se olikin kaikkien yllätykseksi  Oi maamme Suomi synnyinmaa…kyynel tuli silmään sitä kuunnellessa. Hussein on kotimaassaan soittanut kansallisessa  sinfoniaorkesterissa. Suomessa hän päässyt asumaan suomalaisen perheen luokse Sipooseen ja hän pääsee soittamaan viikottain kirkon tilaisuuksissa.


Seuraavaksi esiintyi kansainvälinen suomalais-brasilialainen pariskunta Roberto ja Annamari. Roberto yllätti kaikki puhumalla sujuvaa savon murretta. Hänen vahva tulkintansa suomen, portugalin ja englanninkielellä kosketti monia. Lopuksi vielä pääsimme tanssimaan yhdessä kurdimusiikin ja irakilaisen musiikin tahtiin. Palvelukeskuksen asiakkaat ja työntekijätkin  intoutuivat mukaan tanssin pyörteisiin. Vertsin vapaaehtoinen Sirkka oli saanut lainaksi kurdien juhlapuvun ja loistikin se päällään kuin kuningatar. Täydellinen asu Naistenpäivän kunniaksi!Tapahtuma oli siis oikein onnistunut. Saimme kiitosta sekä palvelukeskuksen väeltä kuin VERTSIN kautta juhliin tulleilta maahanmuuttajilta. Monelle paikalla olleelle maahanmuuttajalle tämä oli ensimmäinen vierailu vanhusten palvelukeskukseen.  Seuraavana päivänä keskiviikkona 9.3.2016 kokeilimme vapaaehtoisityötä pareittain. VERTSISTÄ tuli kantasuomalainen ja turvapaikanhakijataustainen vapaaehtoinen yhdessä auttamaan palvelukeskusta tanssiaisten järjestelyissä ja hakemaan vanhuksia asunnoistaan juhlapaikalle.  Molemmat juhlat olivat  oikein antoisa kokemus niin Syystien palvelukeskukselle kuin VERTSI-projektille. Asiakkaiden ja työntekijöiden hyvästä palautteesta innostuneena päätimme istua alas ja suunnitella yhteistyötä myös pidemmällä tähtäimellä. Yhteistyössä ja eritaustaisten ihmisten kohtaamisessa on voimaa! 
Anu Ojaksela, projektivastaava VERTSI-Maahanmuuttajien vertaisohjausprojekti
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti