perjantai 24. helmikuuta 2017

Fiiliksiä vapaaehtoistyöstä kehitysvammaisten asiakkaiden parissa


Olen toiminut Helsingin sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoisena kehitysvammaisten toimintakeskuksessa Karviaismäessä viime vuoden lopusta lähtien. Kiinnostuin asiasta sosiaalialan opintojeni kautta ja vapaaehtoistyö on solahtanut mukavasti ja helposti opiskelun rinnalle.

 

Sovin käyntini aina etukäteen vapaaehtoisista vastaavan ohjaajan kanssa ja saan itse päättää milloin ja kuinka kauan viivyn. Joinakin kuukausina olen käynyt useasti, joinakin en ollenkaan. Aina minut on otettu yhtä lämpimästi, innokkaasti ja ihanasti vastaan – asiakkaiden ja työntekijöiden puolesta!

 

Olen saanut olla mukana ulkoilussa, rentoutushetkissä, askartelussa, liikuntatuokioissa tai ihan vaan juttukaverina tauon aikana. Kertaakaan ei ole ollut hetkeä, että olisin joutunut istumaan yksikseni, vaan aina on löytynyt innokas juttukaveri ja lämmin hymy. Joidenkin kanssa käytetään kuvia ja viittomia keskustelun tukena, joidenkin kanssa jutustellaan ilman. Aiheita ovat arki ja juhla, ilot ja surut.  

 

Eräänä perjantaina sain osallistua Hyvän mielen päivään. Päivä aloitettiin yhteisellä aamun avauksella, jossa käytiin läpi päivän ohjelma: hierontaa, rentoutumista, piirtämistä ja tanssimista! Vau! Tunnelma oli odottava ja innostunut kaikin puolin.  Osallistuin hieromalla muutaman asiakkaan kädet minulle annettujen neuvojen ja ohjeiden mukaan. Kävin rauhoittavassa rentoutumistilassa muutaman asiakkaan seurana, ihastelin piirustuspisteen taidetta ja pyörähtelin tanssihuoneessa parkettien partaveitsien kanssa. Kaksi tuntia hujahti äkkiä ja pian olikin lounaan aika. Hyvästelin Karviaismäen porukan ja sovin seuraavan viikon käyntikerran, jolloin saisin olla mukana yhteisessä rentoutumishetkessä. En malta odottaa!Vapaaehtoistyö antaa minulle hyvän fiiliksen sekä mahdollisuuden tuoda iloa muille. Pienet asiat merkkaavat paljon: se, että joku on juuri sinua varten tässä ja nyt. Sellaisen kokemuksen voin ja haluan antaa vapaaehtoisena.

 

Kirjoittaja: Vilja Harju

Kuvat: Vilja Harju (asiakkaiden luvalla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti