torstai 29. toukokuuta 2014

Kaupungin vapaaehtoistoiminnan ryhmähenki kiehtoo Siljaa

Silja aloitti Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminnassa saattajakeikkalaisena noin viisi vuotta sitten. Nykyään hänen pääasiallinen vapaaehtoistyön panoksensa kanavoituu musiikin kautta. Silja on mukana neljän hengen lauluryhmässä, joka käy Kontulan monipuolisessa palvelukeskuksessa laulattamassa asukkaita joka toinen viikko. Lisäksi Silja avustaa päivätoiminnassa käyviä ruokailussa kerran kuukaudessa ja osallistuu muuhunkin palvelukeskuksessa järjestettävään toimintaan avustajana. Maanantaina 28.4. hän oli mukana asukkaiden ulkoilupäivässä. Siljan aamupäivävuoron aikana yli sata talon asukasta pääsi nauttimaan keväisestä auringosta, grillimakkarasta ja leppoisasta tunnelmasta. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman Siljaa ja viittätoista muuta vapaaehtoista.

Ulkoilupäivänä palvelukeskuksen piha täyttyi asukkaista ja heidän vapaaehtoisista auttajistaan.

Siljan tärkein motiivi vapaaehtoistyölle on järkevä tekeminen eläkkeellä. Työorientoitunut entinen yrittäjä tunsi olonsa eläkkeelle jäätyään tyhjäksi. Hän törmäsi messuilla kaupungin vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin ja tuli siltä seisomalta rekrytoiduksi mukaan mielekkääseen hommaan. Silja on itse myöhemmin innostanut mukaan kaksi vapaaehtoista. Sanoma hyvästä yhteishengestä vapaaehtoisten kesken ja työntekijöiden positiivinen suhtautuminen vapaaehtoisiin kantaa hedelmää ja saa vapaaehtoisten joukon kasvamaan.

Silja (oikealla) nauttii vapaaehtoisten välisestä hyvästä tunnelmasta.

Silja kertoo vapaaehtoistoiminnan avartaneen hänen elämänkatsomustaan. Vapaaehtoisille kerran kuukaudessa järjestetty klubitapaaminen toimii säännöllisenä tukena ja palvelukeskuksen yhteyshenkilöt auttavat aina mieltä askarruttavien asioiden ratkomisessa. Siljaa motivoi ja ilahduttaa vapaaehtoistoiminnassa hetket, joissa näkee ihmisten nauttivan ja saavan elämyksiä. Yksi erityisen hyvin mieleen jäänyt hetki tapahtui lauluryhmän keikalla palvelukeskuksen arviointiosastolla. Iäkäs herrasmies nousi laulutilaisuuden jälkeen seisomaan ja piti puheen, jossa kertoi olevansa todella kiitollinen, että lauluryhmä oli tullut piristämään heidän pitkältä tuntuvaa päiväänsä. Aito, sydämestä tullut kiitos antoi Siljalle unohtumattoman muiston siitä, miksi hän on tässä toiminnassa mukana.

teksti ja kuvat: Laura Pulkkinen, geronomiopiskelija, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti